Nederlands

De Tuinbroek uit de jaren 70

Vóór de jaren 70 waren spijkerbroeken voornamelijk werkkleding . Je droeg ze om te tuinieren, maar je droomde er niet van om ze te dragen om te winkelen of voor een sociale gelegenheid. Toen kwam de tegencultuur van Boomer, en plotseling waren jeans perfect voor elke gelegenheid en werden ze zelfs als zeer modieus beschouwd. Laten we eens terugkijken naar enkele voorbeelden van reclame en modedistributie uit het denimdecennium van de jaren zeventig .

Deze advertenties belichten de manier waarop Tuinbroek de professionele markt binnendrongen voordat ze de modemarkt veroverden en DE tijdloze referentie voor verzamelobjecten werden. Van deze nostalgische outfit tot een assertieve stijl voor urban fashion, laten we teruggaan naar een essentieel hoofdstuk in de geschiedenis van Tuinbroek .

Advertentie Tuinbroek

1 - De Salopette en de premissen van de mode

" Er was eens een Amerika waar geen spijkerbroeken waren . Geen rechte benen, geen uitsparingen, geen Tuinbroek of wijde pijpen. Geen Levi's, Lee's, Wranglers, Sticky Fingers of Clippers In 1850, de 20-jarige Levi Strauss, die in New York werkte als kledingverkoper voor zijn broers, hoorde van de California Gold Rush en, aangetrokken door de verhalen over snel geld, pakte een lading droge goederen en vertrok naar de westkust. mijnwerkers hadden weinig behoefte aan zijn tentmateriaal. Volgens de legende nam een ​​oude goudzoeker Levi apart en klaagde: "Ik had een broek moeten kopen. Broeken zijn niets waard in diggins en je kunt geen sterkere vinden."

Gelukkig nam Levi Strauss het gratis advies ter harte en betaalde een kleermaker om van het canvas een broek te maken . Het duurde niet lang of het nieuws verspreidde zich over "die broek van Levi's" en de jonge Strauss had een bloeiende winkel in San Francisco. Zijn broers stuurden hem denim, een katoenen, zij het Franse stof , en er werd een speciale indigokleurstof ontwikkeld voor zijn consistente kleur. Koperen klinknagels zijn bevestigd voor extra stevigheid.

Denim kunst

Voor dit najaar zullen volgens jeansretailers rechte pijpen en sigarenpoten de look van denim gaan domineren. Merkjeans en geïmporteerde spijkerbroeken zullen naar verwachting veel verkochte items worden op universiteitscampussen . "Hoe strakker het been, hoe beter", zegt een jeansverkoper.

Het slanke effect is vandaag de dag nog steeds erg in de mode , steeds dunnere en resistente stoffen maken jeans die perfect passen bij ons silhouet voor een merkbaar effect . Met een paar sneakers kun je spelen op een vintage boho-look die bij de tijd is met een 7/8-broek of je kunt modecodes doorbreken met een losse en casual broek die de klassiekers van het decennium van de jaren 70, het decennium van denim.

2 - Hoe is de La Salopette-mode ontstaan?

Niemand weet het zeker. Soms zijn ze het resultaat van de geweldige promotie tijdens modeshows en de media-aandacht rond deze evenementen. Vaker, met nostalgische gedachten, herontdekken sommige Mavericks een oud kledingstuk en passen het aan voor een nieuw gebruik . Neem de Tuinbroek met bretels en werkjassen die de "huidige" look zijn op universiteitscampussen en skipistes in heel Amerika. Jarenlang is deze kleding in verval geraakt en met een goede reden. Boeren en spoorwegarbeiders , twee beroepsgroepen in verval, waren de belangrijkste dragers van deze kledingstukken.

Maar ongeveer 18 maanden geleden verscheen een onbekende student uit Vail, Colorado, die zich geen dure, modieuze skikleding kon veroorloven, op de hellingen in een Tuinbroek , een trui met coltrui en een werkjack, en dankzij mond-tot-mondreclame konden andere jonge mensen adopteren dezelfde outfit, maar deze keer hun Tuinbroek waterdicht makend.

De mode verspreidde zich als een lawine van Vail naar Aspen, Squaw en Sun Valleys, en vervolgens naar universiteits- en middelbare schoolcampussen door het hele land . "Ik kan je vertellen", zegt Jim Londerholm, PR-manager voor de HD Lee Company van Shawnee Mission, Kans, "dat het een welkome impuls was voor de kledingindustrie ." meisjes met bell bottoms. We hebben ze gecoördineerd met een reeks overhemden in westerse stijl. En ze namen het echt over. Nu maken we zelfs broeken met bretels en winkels hebben ze overal in voorraad."

Denim katoenen slabbetje

In deze uitgave van het tijdschrift Parade van 2 januari 1972 staat op de omslag: "Dungarees - Counterculture Uniform" . We zien universiteitsstudenten in blauwe denim Tuinbroek.

3 - La Salopette: het uniform van de tegencultuur

Geen enkel artikel over denim uit de jaren zeventig zou compleet zijn zonder de rage te vermelden voor het zakontwerp dat dit kledingstuk compleet en veelzijdig maakte. De unieke stijl maakt het een perfect stuk om uit te gaan met vrienden en de talrijke opbergruimtes bieden te allen tijde comfort. Korte tuinbroek met veel opbergruimte zodat je altijd de benodigdheden bij je hebt. Korte broek voor dames

We zijn in de jaren 80, en hier is de Denim Brigade . Blauwe spijkerbroeken zijn misschien begonnen als een tegencultureel modestatement , maar tegen het midden van de jaren '70 waren ze gemeengoed geworden... ..maar dat is een onderwerp voor een andere post.

Jean jas

laat een reactie achter
Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.