Jumpsuits en Tuinbroek: wat is het verschil ? Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het enige verschil regionaal is: een gewoon woord versus een uitdrukking? Neen ! er zijn echte definities:
Wat zijn Tuinbroek?
- broek met slabbetje, steun en gratis bretels om over je normale kleding te dragen
- Tuinbroek bedekken over het algemeen de armen niet
Wat is een combinatie?
- een beschermend kledingstuk uit één stuk dat wordt gedragen bij zwaar handmatig werk
In de Franse werkkledingindustrie lijken de woorden echter uitwisselbaar. Zoek op een (andere) werkkledingwebsite naar een van beide termen en u vindt de definitie van "Tuinbroek of slabbetje" voor beide (d.w.z. een werkkledingstuk dat de romp, armen en benen bedekt).
La Salopette® streeft ernaar de juiste terminologie te gebruiken voor Tuinbroek en Tuinbroek
Of je ze nu tuinbroek, Tuinbroek of werkTuinbroek noemt, het maakt eigenlijk niet uit, zolang je maar het kledingstuk krijgt dat je echt nodig hebt.
1 - De verschillende toepassingen
1-1 De combinatie
Beginnend met de aanduidingen (de woordenboekdefinities) waar "jumpsuit" verwijst naar het volledige kostuumkledingstuk en "samen" verwijst naar het kledingstuk dat over de schouders wordt geklemd, hier zijn de toepassingen van beide:
Veel industrieën gebruiken Tuinbroek om werknemers tegen gevaren te beschermen . Sommige zijn ontworpen voor warmte, ademend vermogen en/of bescherming (d.w.z. weerstand tegen water, hazmat, vuur, vlammen, hitte, enz.)
Pakken worden gebruikt door verschillende mensen, variërend van ingenieurs, fabrikanten , fabrieksarbeiders, medische professionals en brandweerlieden .
Fabriekspakken zijn over het algemeen ontworpen om ademend , comfortabel en duurzaam te zijn. Ze beschermen het lichaam en de kleding eronder tegen schade veroorzaakt door hitte, kou of gevaarlijke plantomstandigheden.
Pakken worden ook gebruikt voor militaire doeleinden, bijvoorbeeld in vluchtpakken, en zijn in gebruik sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. Toen de luchtvaart werd ontwikkeld, waren cockpits onverwarmd - met weinig zuurstof en vluchten op grote hoogte - dus piloten hadden warme kleding nodig met meerdere zakken en met knopen, drukknopen of ritsen om te voorkomen dat ze items verliezen tijdens de vlucht en tijdens manoeuvres.
Piloten droegen eerst leer dat hen beschermde tegen puin, insecten, klimmen, landen en olie van de roterende. Het leer was duurzaam, maar het was geen perfecte oplossing. De Australische vliegenier Frederick Sidney Cotton ontwikkelde in 1917 het "Sidcot" vliegpak, dat piloten warm hield en voldoende opbergruimte bood. Het was enorm populair en was de voorloper van het moderne vliegpak.
Bovendien kunnen de pakken door de medische industrie worden gebruikt als explosieveilige pakken en beschermende kleding om de drager te beschermen tegen chemische en biologische gevaren. Ze kunnen door de politie worden gebruikt en worden door sommige landen als uniform gebruikt. Brandweerlieden, die pakken dragen die zijn gemaakt van Nomex , een vlambestendig materiaal, gebruiken ze vaak.
Tuinbroek worden voor verschillende industriële doeleinden gebruikt, met antistatische behandelingen, vlamverspreidende eigenschappen, verschillende kleuropties en accessoires.
Historisch gezien werden pakken buiten de luchtvaartindustrie vaak gebruikt door mannen die kolengestookte ketels onderhouden. Omdat deze mannen in de verbrandingskamer van een stoomtrein moesten klimmen waar kolen werden geschept, voorkwam een kledingstuk zonder opening in het midden dat roet de onderste helft van het kledingstuk binnendrong. Het voorkwam ook dat de riem bleef haken wanneer iemand in een krappe ruimte manoeuvreerde, en ook dat de jas bleef haken bij het ondersteboven uitstappen.
Voor moderne behoeften kan het kledingstuk alleen of over kleding worden gedragen om zowel kleding als het lichaam te beschermen.
1-2 Tuinbroek
Tuinbroek zijn altijd in verband gebracht met boeren en spoorwegarbeiders in Frankrijk. Tegenwoordig dragen schilders, boeren, fabrieksarbeiders, machinisten, timmerlieden en andere ambachtslieden dit soort kleding.
Tuinbroeken werden echter populair in de jaren 60 en 70 als een uitdrukking van mode, en stapten af van traditionele denim naar andere kleuren en versieringen. Ze maakten in de jaren 90 een comeback over de hele wereld als mode-ontwikkeling. Het mode-kledingstuk werd populair en maakte de weg vrij voor de nieuwe trend jumpsuits.
Minder populair voor kledingbescherming, worden Tuinbroek nog steeds gebruikt , vooral in beroepen zoals schrijnwerkerij en timmerwerk, maar niet waar de extra bescherming van Tuinbroek nodig is.
2 - Tuinbroek of Jumpsuit...
Of u ze nu Tuinbroek of Tuinbroek noemt, deze kledingstukken hebben een rijke geschiedenis, maar zorg ervoor dat u een kledingstuk kiest dat de juiste soort bescherming biedt voor uw specifieke branche. Maar het is waar dat de mode in 2020 meer gericht is op denim Tuinbroek, vooral aan de dameskant!
Vind de werkTuinbroek die bij je past.
Als u hulp nodig heeft bij het beslissen welk pak u moet kopen - of welke werkkleding dan ook - neem dan per e-mail contact op met La Salopette® via het volgende adres: contact@la-salopette.fr