Nederlands

Mag je overal een Tuinbroek aan?

Ik heb onlangs een spijkerbroek aangetrokken - voila! - Ik ging van een serieuze zakenman naar een ouderwetse houtskoolbrander. Het soort dat in de treinen reed van de jaren 30. Ik dacht, in de spiegel kijkend, dat ik kon doorgaan voor een boer uit de jaren 50 die maïs stal. (Is maïs iets om te "zweven"?) Ik voelde me absoluut niet mezelf.

Coluche in Tuinbroek

Natuurlijk is er een dunne lijn tussen de aangename transformatie en het Halloween-opstaan. "Als je geen werkende man bent, wordt het slabbetje meer kostuum", zegt Ann Richardson, de merkhistoricus bij Dickies , een bedrijf uit Fort Worth, Texas dat al sinds de oprichting in 1922 Tuinbroek maakt. Traditioneel voldoen de Tuinbroek aan de behoeften van degenen die in de graanvelden, op bouwplaatsen of in fabrieken werken . Maar de creatievelingen van vandaag hechten ook waarde aan bruikbaarheid . "Je kunt ze vies maken en er zijn overal zakken voor willekeurige dingen", zegt Noémie Salia, 26, lichtontwerper en modelbouwer in haar vrije tijd.

Will Smith in Tuinbroek


Tuinbroeken hebben soms met mode geflirt, vooral in de jaren 90. Te zien: de schattige Jennifer Aniston met de bijnaam "Friends" of de minder aaibare Tupac die een broek draagt ​​met het embleem "Thug Life". Jaren zeventig hippies omarmden goedkope tuinbroeken om zich te onderscheiden van de gevestigde orde. De kinderen van advocaten en dronken middenmanagers "identificeerden zich met de arbeidersklasse en de rebellie en hadden er bezwaar tegen dat ze altijd zeer goed gekleed waren", zei mevrouw Richardson over het tegenculturele gebaar.

Tupac in Tuinbroek

Tegenwoordig blijven Tuinbroek, ondanks steeds informelere kledingvoorschriften, moeilijk te verkopen voor mensen zonder korenmaat of zaag. Marketingconsulent Jeff Thrope, 35, herinnert zich dat hij zich beoordeeld voelde toen hij naar zijn werk een Tuinbroek droeg: "Ik weet zeker dat de meeste mensen die ik ontmoette, dachten dat ik een complete loser was."

Er is lef voor nodig om dergelijke censuur te trotseren. En, zoals de meeste stijlrisico's, helpt beroemd zijn. Coluche had weinig gevolgen toen hij tijdens een tv-optreden een spijkerbroek droeg. Nu andere mode van vóór 2000, zoals baggy jeans en chunky sneakers, een renaissance doormaakt, bieden merken als Our Legacy of Supreme ook nieuwe Tuinbroek aan.

Werk Tuinbroek

Nadat ik mijn werkopwekkende Tuinbroek had ingeruild voor een schonere, volledig witte versie van Dickies, begon de aantrekkingskracht van Tuinbroek. Ik was blij dat ik ter hoogte van de ribbenkast een zak ter grootte van een smartphone had. Ik vond ook vreemde troost in het dragen van een kledingstuk/pak van schouder tot teen. Toch was de stof stug (er is mij verteld dat hij na een paar wasbeurten losser wordt), en de broekspijpen waren breed genoeg voor een wijde pijp. Ook maakte de parelmoerkleur me nerveus om eruit te zien als iemand die op weg was naar zijn werk. Dus koos ik voor het Hellfest Festival in Clermont-Ferrand voor een slankere olijfgroene broek, met een zachte stof en een rechte snit die voor mij bijna glad aanvoelde.


Ik droeg ze tijdens de lunch en maakte gebruik van de extra zakken om een ​​paar pennen en een opgevouwen kruiswoordpuzzel op te bergen . Het publiek leek onverschillig, hoewel ik, om eerlijk te zijn, daar at, in de verfrissingsbar, waar vreemde outfits in overvloed aanwezig zijn. Na de maaltijd ging ik met mijn broer naar een aantal kunstexposities, wat een geschikte context leek voor zo'n eigenzinnige look. De enige opmerking kwam van mijn broer, die me gewoon vroeg waar ik deze Tuinbroek vandaan had. Hij schreef het toe aan de stof - een droog katoen dat typerend is voor militaire broeken - omdat het ze een gepolijste look gaf. Desalniettemin veranderde ik in een standaard katoenen broek voordat ik naar het avondeten ging. Zelfs in een low-end restaurant was ik er niet klaar voor om voor een boer aan tafel te worden aangezien.

laat een reactie achter
Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.