En ce moment, La Salopette offre la livraison

De ware geschiedenis van overalls!

Van schilderachtige tuinen tot bouwplaatsen, van cafés tot buitenbarbecues, overalls zijn keer op keer veranderd om te voldoen aan de behoeften van degenen die ze dragen. Oorspronkelijk waren overalls utilitaire werkkleding ontworpen voor landbouw en visserij, maar ze zijn ingeburgerd in de Amerikaanse mode, media en cultuur. In echte gebruiksmode is hun naam hun doel - tuinbroeken zijn ontworpen om over de kleding van de drager te worden gedragen om ze te beschermen terwijl ze werken. In moderne tijden zijn overalls overgegaan van werkkleding naar vrijetijdskleding, met veranderingen in stofkeuze en ontwerpkenmerken. Dit kledingstuk is door de eeuwen heen getransformeerd tot een kledingstuk bij uitstek , duurzaam en modieus.
Overall Jaar 1920

1 - Anatomie van het slabbetje

De term "jumpsuit" verwees ooit naar vele soorten kleding, waaronder ondergoed en bovenkleding. Vervolgens werd de term afgekort tot overall met slabbetje , of overall, afhankelijk van waar je vandaan komt, wat een kledingstuk beschrijft met een slabbetje aan een broek. Dit zijn de overalls die tegenwoordig het vaakst in je opkomen.

De overall met slabbetje bestaat uit twee hoofdonderdelen: de broek, die traditioneel los zit, en het slabbetje, een borstbedekking die aan het broekgedeelte is bevestigd.

Uitvinder Louis Lafont

Door de geschiedenis heen heeft het borststukgedeelte van overalls verschillende wijzigingen ondergaan. Oorspronkelijk was het slabbetje ontworpen als een verlengstuk van het been , ook wel het doorlopende slabbetje genoemd. Deze stijl heerste van het midden van de jaren 1880 tot het begin van de jaren 1900. Aan het eind van de 19e eeuw werd het slabbetje opnieuw ontworpen door Louis Lafont als een apart stuk stof dat aan het broekgedeelte van de overall was bevestigd, bekend onder de naam apart slabbetje. .

Al 30 jaar worden doorlopende en losse slabbetjes gemaakt als populaire stijlen. Na 1916 werden er zelden doorlopende slabbetjes gemaakt en sindsdien is het losse slabbetje de overheersende stijl - met uitzondering van kinderoveralls, die zowel doorlopende als losse slabbetjes hebben.

2 - Overalls zijn duurzaam en modieus

Oorspronkelijk werden overalls gemaakt van denim of zwaar canvas voor duurzaamheid en functie, of waterafstotende of waterdichte stoffen om te vissen. Omdat ze decennia lang als werkkleding werden beschouwd, waren duurzaamheid en comfort de belangrijkste overwegingen bij het ontwerpen van overalls.

Tot aan de Eerste Wereldoorlog werden overalls vooral gedragen door mannen of als speelpakjes voor kinderen. Maar toen vrouwen eenmaal moesten gaan werken om de oorlogsinspanning te ondersteunen, werd hun alledaagse kleding te gevaarlijk geacht voor fabriekswerk , en een golf van patenten leek de kleding te creëren die vrouwen nodig hadden.

Werkoverall voor dames

Na elke wereldoorlog zouden er meer modieuze overalls voor vrouwen verschijnen. Het praktische ontwerp van de tuinbroek is aangepast met zachte halslijnen , accentuerende eigenschappen in de taille, delicate zakken en wijd uitlopende pijpen, details die meer geschikt zijn voor mode dan voor functie. De meest modieuze overalls gebruiken lichtgewicht katoen in plaats van denim of canvas, die nog steeds zijn gedegradeerd tot werkkleding. Modieuze werkkleding en overalls werden tot op de dag van vandaag verkocht. Je kunt nog steeds duurzame werkoveralls kopen in eendencanvas of heavyweight denim, maar je vindt er ook modieuze overalls in stoffen variërend van linnen tot lichtgewicht denim.

Eerste overall baas

3 - Eerst het octrooi: Levi's versus Lee Jeans

Dus wanneer precies verschenen overalls? Het eerste gepatenteerde kledingstuk met klinknagels , dat uiteindelijk de iconische Levi's 501 Blue Jean werd, werd in 1873 door Levi Strauss & Company gepatenteerd als overall. Het was een van de eerste patenten voor een in massa geproduceerd ensemble. Maar Levi's overalls waren geen overalls met bretels ; het waren gewoon broekoveralls, ook wel getailleerde overalls genoemd, die over ondergoed werden gedragen.

Pas in de jaren zestig, toen babyboomers de term 'spijkerbroek' begonnen te gebruiken in plaats van 'tuinbroek' of 'taille-overall', werden Levi's 501's onderscheiden van de term 'overalls'.

Levi's patent

Ondanks het patent dat in 1873 werd aangevraagd, was Levi Strauss & Company niet de oorspronkelijke uitvinder van de breteloverall. De eerste in massa geproduceerde overalls met bretels waren eigenlijk gepatenteerd en geproduceerd door Lee Jeans in 1921. Bib-overalls werden vóór dit patent gemaakt door bedrijven zoals Carhartt , maar Lee Jeans kon als eerste patent op de stijl krijgen. Deze patenten verschenen echter lang nadat overalls regelmatig werden gedragen.

Eerste tuinbroek van Levi's

4 - Denim, ras en sociale klasse

Er is geen bewijs van het bestaan ​​van een enkele uitvinder van jarreteloveralls en geen precieze datum van hun verschijning . Er zijn aanwijzingen dat overalls al aan het einde van de 18e eeuw in gebruik waren als beschermende spijkerkleding en regelmatig door slaven werden gedragen . Deels werd denim gebruikt omdat het materiaal stevig was, deels omdat het sterk contrasteerde met de linnen pakken en kanten parasols van plantagefamilies.

Naast duurzaamheid en bruikbaarheid, werden denimoveralls gebruikt om ras en sociale klasse visueel af te bakenen . Nadat de burgeroorlog was geëindigd en de emancipatieproclamatie de slavernij in de Geconfedereerde Staten illegaal maakte, werd deelpacht de nieuwe norm. Spijkeroveralls werden regelmatig gedragen door deelpachters , wat de negatieve perceptie in stand hield dat spijkeroveralls voor zwarte Amerikanen en arme blanke Amerikanen waren.

In de jaren zestig gebruikten burgerrechtenactivisten spijkeroveralls – nog steeds sterk geassocieerd met deelpacht – om te symboliseren hoe weinig vooruitgang er was geboekt sinds de wederopbouw. In het begin droegen burgerrechtenactivisten overalls om praktisch te zijn - ze waren het beu om tranen van aanvalshonden en hogedruklansen te repareren, en spijkerstof kon tegen misbruik. Het dragen van spijkerbroeken uit protest werd echter niet volledig doorgevoerd door activisten.

De politiek van respect - het idee dat zwarte demonstranten goed geknipt en gekleed moeten zijn in hun zondagse kleding - heeft een wig gedreven tussen activisten. Men dacht dat goed gekleed protesteren een positievere reactie van blanke onderdrukkers zou uitlokken. Goed gekleed zijn was echter niet alleen een manier om te protesteren tegen blanke suprematie. Goedgekleed verschijnen was een overlevingstactiek die door zwarten werd toegepast in een poging blanke supremacisten ervan te weerhouden geweld te gebruiken in hun dagelijks leven, en dus uitgebreid tot tactieken die tijdens protesten werden gebruikt. Activisten gebruikten beide modaliteiten van kleding - pak en spijkerbroek - om hun doelgroep aan te spreken.

Spijkeroveralls zijn niet alleen een symbolische uitdrukking. Door spijkeroveralls aan te trekken, konden activisten in contact komen met zwarte arbeidersgemeenschappen om hen te helpen zich te registreren om te stemmen, wat je in die tijd je leven zou kunnen kosten als je als zwart stemde. Door overalls te dragen, konden activisten deze gemeenschappen bereiken en de klassenkloof overbruggen die degenen die mocassins droegen niet konden.

Denim was de look van de burgerrechtenbeweging die diep symbool stond voor de zwarte strijd voor vrijheid . Het dragen van denim was een direct en zichtbaar protest tegen blanke suprematie. De daaropvolgende introductie van denim in de mainstream, op de markt gebracht als een jeugdige, frisse en ontspannen look, wist opzettelijk het gevoel en de discriminatie uit te wissen waarmee burgerrechtenactivisten die spijkeroveralls droegen, werden geconfronteerd. "De truckerjas die Levi's introduceerde in de jaren '60, op het hoogtepunt van de hippiebeweging, was een terugkeer naar de stijl van spijkerjacks die de arbeidersklasse en deelpachters decennialang hadden gedragen", zegt James Sullivan. Wat we nu beschouwen als het klassieke Levi's-jack werd in 1962 geïntroduceerd als een nieuwe stijl, maar arme deelpachters in het diepe zuiden droegen het al tientallen jaren. "De connectie van de deelpachters met de landelijke, landelijke arbeidersklasse inspireerde gedeeltelijk tot de all-denim, top-down look die de hippies gingen dragen.

Will Smith in Overall 1970

5 - Overalls zijn tegenwoordig trendy!

De populariteit van overalls is in de loop der jaren op en neer gegaan. Waar denk je aan als je aan overalls denkt? Voor velen van ons denken we aan hippies die een overall met klokbodem droegen en rappers uit de jaren 90 die een overall droegen met een enkele riem eraan. Overalls vergezellen ons niet alleen al decennia, maar ook al eeuwen. Ze hebben talloze andere kledingstukken geïnspireerd, zoals jumpsuits, tuinbroeken en zelfs onze geliefde jeans. Ze zijn aangepast voor industrie, vrijetijdskleding, militair gebruik, sporten bij koud weer en activisme, en hebben onlangs een comeback gemaakt met veel stijlen en patronen die doen denken aan de originele vintage ontwerpen. Op dit moment zie je in dezelfde straat tuinbroeken die zijn geïnspireerd op ontwerpen uit de jaren 30 en tuinbroeken met moderne silhouetten en vloeiend linnen.

De tuinbroek is een kledingstuk dat voortdurend evolueert om te voldoen aan de eisen en esthetiek van elke generatie die het draagt. Wie gaat ze straks dragen?

Laissez un commentaire
Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être publiés.