Jeans zijn broeken gemaakt van denim of jute . Ze zijn uitgevonden door Jacob Davis en Levi Strauss in 1873 en worden nog steeds gedragen, maar in een andere context. Jeans zijn vernoemd naar de stad Genua in Italië, een plaats waar katoenen corduroy, ook wel jean of jeane genoemd, werd gemaakt. Levi Strauss kwam in 1851 vanuit Duitsland naar New York om zich bij zijn oudere broer te voegen die een winkel voor droge goederen had.
In 1853 hoorde hij van de goudkoorts in het Westen en verhuisde naar San Francisco om de westelijke tak van het familiebedrijf in droge goederen op te richten. Hij verkoopt onder andere katoenen stoffen. Een van zijn klanten is Jacob W. Davis , een kleermaker uit Reno, Nevada. Davis maakte functionele artikelen zoals tenten, paardendekens en wagenhoezen.
Op een dag bestelde zijn klant hem een stevige broek die tegen hard werken kon. Hij maakte het van denim gekocht bij Levi Strauss & Co en maakte het sterker door koperen klinknagels te plaatsen op de plekken waar de broek het meest scheurt: de zakken en de gulp . Toen hij ze wilde patenteren, schreef hij naar Levi Strauss , en ze werden partners. Ze openden een grotere fabriek en zo werden de spijkerbroeken geboren.
De geschiedenis van spijkerbroeken
Jeans hebben de cultuur van de afgelopen 140 jaar waarschijnlijk meer bepaald dan we ons realiseren. Het waren eerst werkkleding, daarna symbolen van ongehoorzaamheid voordat ze modeartikelen werden. De geschiedenis van denim en jeans is lang en kleurrijk.
De uitvinder van spijkerbroeken
Jacob W. Davis en Levi Strauss werkten noodgedwongen samen en creëerden een item dat culturele groepen jarenlang zou beïnvloeden en zelfs vandaag de dag - ze creëerden de jeans. Hier vind je meer informatie over de uitvinders van de spijkerbroek.
De geschiedenis van de jeansproductie
Jeans zijn gemaakt van een materiaal genaamd denim . De naam "denim" komt van de naam van een sterke stof genaamd " Serge de Nîmes ", oorspronkelijk gemaakt in Nîmes, Frankrijk 🇫🇷 , vandaar "de Nîmes" - "denim". Wevers van Nîmes probeerden het katoenen corduroy te reproduceren dat beroemd was in de stad Genua, Italië, maar zonder succes. Met vallen en opstaan ontwikkelden ze een andere keperstof die denim werd. Het was een katoenen twill , waarbij de inslag onder twee of meer kettingdraden doorloopt. De kettingdraden werden indigo geverfd terwijl de inslagdraden wit bleven, waardoor de spijkerstof aan de ene kant een blauwe kleur kreeg en aan de andere kant wit. Denim is erg duurzaam , daarom werd het gebruikt door mensen die kleding nodig hadden die lang meeging. Dit is ook de reden waarom het door Levi Strauss en Jacob W. Davis werd gebruikt als materiaal voor spijkerbroeken.
Indigo-kleurstof is een kleur die wordt gebruikt om denim te kleuren. Het is een organische kleurstof met een kenmerkende blauwe kleur. Het werd gemaakt en gebruikt in India, waar het zijn naam vandaan heeft, uit de oudheid. Vanuit India wordt indigo geïmporteerd naar Egypte, Griekenland en Rome. Andere oude beschavingen, zoals China, Japan, Mesopotamië, Egypte, Groot-Brittannië, Meso-Amerika, Peru, Iran en Afrika gebruikten ook indigo om te verven. Indigo werd in India gemaakt van de plant Indigofera tinctoria . Het werd gebruikt op katoen omdat het de gemakkelijkste kleurmethode was. Het enige probleem was dat de kleur niet lang bleef zitten. Indigo was tijdens de Middeleeuwen een zeldzame luxe in Europa vanwege de hoge invoerrechten die werden opgelegd door Perzische, Levantijnse en Griekse tussenpersonen. Met de ontdekking van een zeeroute naar India is dit probleem opgelost en verhuizen indigoplanten naar de koloniën. Organische indigo werd gebruikt tot de ontdekking van synthetische indigo aan het einde van de 19e eeuw. Het wordt een goedkopere variant en vervangt deze.
De Tuinbroek in Jean 👖
Tuinbroeken zijn tegenwoordig een onmisbare outfit voor alle modeliefhebbers die een voorliefde hebben voor kleding en materiaal. SpijkerTuinbroek zijn vooral een uniek kledingstuk, geïmporteerd uit de Verenigde Staten door Levi Strauss, dat zich gemakkelijk heeft gevestigd als mode-instrument. Maar daarvoor waren spijkerTuinbroek werkkleding . Erkend om zijn deugden op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie . Katoengaas in denim is inderdaad een veilige gok als het gaat om een lange levensduur . Zijn grote weerstand tegen de tijd en zijn robuustheid maken van spijkerbroeken een essentieel kledingstuk voor doe-het-zelvers, voor tuinieren en zelfs om te genieten van een drankje op het terras met vrienden!
Aarzel niet om onze La Salopette®- winkel te bezoeken, we bieden een ruime keuze aan Tuinbroek voor mannen en vrouwen. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Tuinbroek, ga dan hier: The True History of Tuinbroek .