Nederlands

9 redenen om vintage te dragen!

De overgang van nieuw naar vintage kan voor sommige mensen een beetje moeilijk zijn. "En als het stinkt!" zeggen ze, of "Ik zal er gek uitzien!"

Gelukkig zijn er wasmachines en stylingtips. Maar als je op zoek bent naar motivatie, bij La Salopette® denken we dat er veel meer aan de hand is.

1. Oude kleren Vermijd afval

En dit afval is letterlijk het kledingstuk zelf. Volgens de FNE wordt jaarlijks meer dan 10 miljoen ton niet-duurzaam textielafval (bijvoorbeeld kleding en linnengoed) weggegooid. Dit komt neer op ongeveer € 60 per persoon per jaar.

Het dragen van tweedehands kleding helpt bij het handhaven van recycling- en wederverkooppraktijken , wat betekent dat er iets minder kleding wordt weggegooid.

2. Vintage kleding voorkomt industriële vervuiling 🚂

De kosten van het maken van nieuwe kleding zijn een beetje moeilijk te kwantificeren. Volgens recente schattingen is de kleding- en schoenenindustrie verantwoordelijk voor ongeveer 5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Industriële vervuiling

Kleding brengt vele industrieën samen: landbouw om katoen en wol te verbouwen, olie om polyester te produceren en transport dat katoen uit Frankrijk 🇫🇷 naar de weverij in China brengt, naar de snijfabriek in India en de naaifabriek in El Salvador (of een andere zo'n gang).

Onthoud ook dat het wassen van synthetische stoffen een belangrijke bijdrage levert aan de productie van microplastic afval in de oceanen. En kleding, vooral kleding die nieuw wordt verzonden via online winkels, vraagt ​​om plastic verpakkingen.

En vergeet natuurlijk niet dat verven en looien veel chemisch afval opleveren. Het is dus slim om je oude kleding in goede staat te houden ; om deze kostbare en ongunstige processen voor het imago van de mode en de textielwereld in het algemeen te beperken .

3. Vintage kleding vermindert het water- en aardeverbruik🌱

Katoenteelt is een van de meest veeleisende activiteiten in de voedingsindustrie. Katoen is goed voor 2,5% van het landgebruik, maar 16% van alle insecticiden en bijna 7% van alle herbiciden. Al die chemicaliën moeten ergens heen, en de meeste komen in het water terecht, of wat er nog van over is.

Herinner je je het Aralmeer nog ? Ze is nu min of meer weg. Het meeste water dat het leverde, werd gebruikt voor de katoenteelt in Centraal-Azië. Het achtergebleven stof bevat hoge concentraties pesticiden die in de lucht terechtkomen en de bewoners vergiftigen.

Waterbescherming

4. Retrokleding voorkomt uitbuiting van dieren! 🐯

Het is leuk om te geloven dat al onze leerproducten afkomstig zijn van vleesvee en dat al onze truien afkomstig zijn van gelukkige schapen die anders dartelen in het Centraal Massief en de graslanden. Goed.

Leer is niet altijd een bijproduct van de vleesindustrie, schapen overleven niet altijd het scheren en eenden lopen niet altijd vrij rond voordat ze worden gedood en geplukt. (Of geplukt en vervolgens gedood.)

Het is mogelijk om deze producten ethisch in te kopen, maar het is ook waar dat kwaliteitsproducten van wol, leer en dons generaties lang meegaan. Koop een vintage product om een ​​wezen te sparen en je krijgt er waarschijnlijk een beter product voor.

5. Vintage kleding moedigt je creativiteit aan! 🌅

Veel vintage stijlen zijn simpelweg niet meer verkrijgbaar of trending. Om ze te matchen met de rest van je garderobe, zul je ze moeten onderzoeken, evalueren en waarschijnlijk opnieuw aanpassen.

Als je een beetje verstand hebt van naaien en borduren, ben je in staat om voor jezelf een unieke en gepersonaliseerde vintage outfit te maken. Laat je fantasie de vrije loop. U kunt uzelf ook helpen via internet, dat het vaak goed doet dankzij de grote catalogus met ideeën en afbeeldingen die u op het goede spoor zetten! Soms kan een speld, een bandana of een PEZ die aan de spijkerbroek is geknipt voldoende zijn!

Creativiteit heeft een zeer reële impact. Op je resultaat en het daaruit voortvloeiende gevoel. Het is goed voor lichaam en geest, om het bot te zeggen. Schilderen of poëzie is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar je gaat je waarschijnlijk toch verkleden. Je zult je hersens moeten breken!

6. Vintage kleding neemt je mee terug naar een tijdperk 📻

Draag een Joe Dassin T-shirt voor zijn concert in 1977, het is alsof je zegt "Ik was erbij!". Het is om iemands persoon in een nauwkeurig tijdperk te schrijven en het met al zijn kracht te bevestigen. Als je gevoeliger bent voor Amerikaanse series, dan is de spijkerTuinbroek van Will Smith in "The Prince of Bel Air" het perfecte voorbeeld van de trendy vintage-outfit die de eeuwen heeft doorstaan. 👖

Jean-Tuinbroek voor heren

Ben je meer een nostalgisch type en fan van tekenfilms uit onze kindertijd, kies dan voor het wollen sweatshirt Snoopy !

7. Vintage kleding is veel goedkoper 💰

Deze is vrij eenvoudig: als je een kringloopwinkel binnenloopt, kun je waarschijnlijk een t-shirt, een knoopsluiting en een spijkerbroek kopen voor minder dan $ 15.

Natuurlijk, als je geduld hebt, kun je dit misschien doen bij Armand Thierry of vintage merken. De waarde van een vintage is nooit uitsluitend een kwestie van prijs. Maar als u op zoek bent naar kleding die er goed uitziet en lang meegaat, kan een geïnformeerd bezoek aan een kringloopwinkel u op de lange termijn geld besparen.

In een kringloopwinkel vind je populaire hedendaagse merken als Levis , Zara en Nike, met 90% korting op de winkelprijs. Maar vaak verhindert de lage kwaliteit van de productie dat de kleding goed veroudert. In tegenstelling tot het oude kledingstuk, meestal met de hand genaaid en vastgebonden. Ze zijn veel kosteneffectiever en bevorderen een betere prijs-kwaliteitverhouding.

Mannen naaimachine

Met een beetje geduld is het mogelijk om een ​​vintage Eden Park houthakkersjas te vinden voor minder dan €80; de goedkoopste nieuwe items zijn ongeveer $ 400. Maar sommigen slagen erin kleding met fabricagefouten te vinden die met korting worden verkocht. Zo is het eenvoudig om een ​​slechte naad aan te sluiten en zo een deal te sluiten!

Het vinden van kwaliteit, goedkope vintage is moeilijk en kost wat moeite. Desalniettemin kost een vintage Levi's truckerjack op eBay de helft minder dan het kopen van een nieuw jack in de winkel.

En als u de taak aankunt, kunt u waarschijnlijk het weinige geld dat u uitgeeft terugverdienen. Vintage kleding behoudt zijn waarde : het is gebruikt toen u het kocht en, behoudens een grote vlek of scheur, zal het in vergelijkbare staat zijn wanneer u het verkoopt. 💸

8. Vintage kleding is stoer! 💪

Er zijn veel redenen voor de superieure kwaliteit van vintage kleding, en het is veel ingewikkelder dan "de kleding van vandaag is niet meer wat ze vroeger was..."

Veel van dit probleem is te wijten aan technologie. Vergeleken met stoffen die zijn gemaakt door de snel veranderende industriële processen van vandaag, hebben vintage stoffen - van oogsten tot weven, van verwerking tot snijden tot naaien - veel minder stress en aanpassingen ondergaan voordat ze werden gedragen. Oude kleren zoals truien werden meestal met de hand geweven . Daarom was er geen machine, geen energiesikkel nodig voor de vervaardiging van deze kleding. In werkelijkheid verbruikten deze kleding de tijd en het geduld van de fabrikanten, die meerdere maanden aan één en hetzelfde stuk konden besteden. Hun precisie en hun unieke knowhow maakten deze stukken resistent en de tand des tijds! ⌛️

Franse kringloopwinkel

Ook het onderhoud maakte het verschil. Niets beschadigt een kledingstuk tegenwoordig meer dan een versleten of slecht afgestelde droger. Maar door vintage te shoppen, is het mogelijk om kleding te vinden die nooit ernstig en onomkeerbaar is aangetast. Natuurlijk geven mensen in zekere zin meer om hen. Vóór het massaconsumentisme en wijdverbreide geplande veroudering, werd kleding gemaakt om lang mee te gaan, omdat duurzaamheid de verkoop dreef. Toen bedrijven ontdekten dat ze dezelfde persoon vijf spijkerbroeken konden verkopen in plaats van één, verlegden de meesten hun productieprioriteiten dienovereenkomstig of gingen failliet.

9. De vintage jurk en zijn unieke stijl 👞

Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in deze ervaring, kan een garderobe met een paar vintage stukken alles veranderen. De stijlen, kleuren en kwaliteit van de items vallen op, al moet je een geoefend oog hebben om de meer subtiele verschillen op te merken.

Bij La Salopette® is elk item dat we verzenden uniek in zijn soort. Dit komt omdat elk van onze klanten ook uniek is. Wij geloven dat het dragen van vintage Tuinbroek niet alleen goed is voor het milieu, goed voor mensen en goed voor de wereld als geheel, maar ook een geweldige manier is om trouw aan jezelf te zijn.

Vintage Tuinbroek voor dames

laat een reactie achter
Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.